Beräkna enkelt När det är dags att vända och gå tillbaka på en spontan och fri promenad

Jag vet inte om andra tänkt såhär eller gör såhär, men jag kom på mig själv för några dagar sedan när jag var ute på morgonpromenad att detta är något jag själv gör för att hinna med när jag har tider att passa men när jag ändå vill vara ute spontant på förmiddag/morgon och hinna med en promenad i det fina sommarvädret eller liknande.

Du kanske inte alltid vet hur länge eller ens vart du vill gå.

Du kanske gillar att- och känner för att vara lite spontan antingen just då eller generellt och inte vill i förväg veta exakt vad som ska/kommer hända och vill ta det lite som det kommer.

Du kanske bara vet att du vill ut och gå, kanske p.g.a. att det är fint väder just nu och idag och du vet att du kan ta lite av din tid innan jobb till just en promenad ute i det fina vädret.

Detta är då ytterligare ett utmärkt exempel på vardagsmatematik där vi mer eller mindre med hjälp av att hålla koll på vår starttid och därefter ”spåra” tid vi varit ute kan enkelt räkna ut när vi borde bege oss tillbaka för att passa en specifik deadline/tid då t ex. jobb ska börja.

Detta exempel antar att vi går exakt samma väg tillbaka, tänk Jojo-effekten där vi utgår från vårt hem och kanske går längs en specifik väg med avseende att sen gå exakt samma väg tillbaka.

Det är ett väldigt simpelt koncept, men väldigt användbart och praktiskt applicerbart.

Vi kommer helt enkelt hålla koll på tiden vi har varit ute och gått genom att kolla på klockan vid ett specifikt tillfälle under promenaden och subtrahera den tiden med vår starttid för att få Hur lång tid vi varit ute och gått upp till den punkten.

Därefter kommer vi ”dubblera” denna tiden för att räkna ut om vi vänder nu, när hade vi varit tillbaka, och ifall denna tid då hade varit innan vår deadline eller ej.

Låt säga du kollar på klockan 8:43 och började din morgonpromenad 7:20:

8:43 – 7:20 = 1h 23 min

Jag fick nu fram detta genom att räkna huvudräkning där jag tog timmarna för sig, minuterna för sig, samt räkna subtraktion ”baklänges” som addition från 7:20 upp till 8:43 likt butikerna gör med din växel när du handlat med kontanter).

Dubblera det vi fick:

1h 23min * 2 = 2h 46 min

Vill ni göra detta rent matematiskt kan ni ta och multiplicera timmarna för sig, minuterna för sig.

Alternativt göra om till minuter genom att multiplicera timmarna med 60 och sen Addera minuterna vi redan hade, därefter sen multiplicera med 2 för att sen ”konvertera tillbaka” till timmar och minuter genom att dela med 60 återigen.

Därefter behöver vi kontrollera om det innebär att vi kommer hinna innan jobb (t ex.) börjar.

Om vi t ex. tar som exempel att du ska börja vid 10:00, du började din promenad 7:20, då vet vi också att tillgänglig tid vid inledning av promenad var 10:00-7:20 vilket ger oss 2h 40min tillgängligt för promenad.

Med ovan mått innebär det att vid det tillfället hade vi då gått för långt för att hinna tillbaka längs samma väg med samma tempo.

Som tur är så har vi ju den flexibla möjligheten ofta att öka tempot eller ta genvägar (om vi känner till sådana) för att hinna även då.

Men risken finns ju att man upplever det lite stressigt på sluttampen i ett sådant scenario, dock kan även det ge energi för vissa så det kanske inte hade gjort så mycket om du får energi av att få upp pulsen lite på morgonen.

Men för att undvika denna eventuella stress, så hade man kunnat tänka sig att man kollar på klockan lite då och då under promenadens gång, även om man kanske helt hade sluppit även det, men vi har ju trots allt ansvar och saker vi behöver göra under dagarna.

På så vis kan man ganska enkelt få indikation på när vi behöver vända 🙂

Så tricket här är att göra denna uträkningen regelbundet lite on-the-fly löpande under promenadens gång, säg t ex. var 15:e minut eller så kanske, beroende på hur mycket tid som fanns tillgängligt för den spontana promenaden inledningsvis d.v.s.

Det kan man isf. justera som man själv vill såklart.

Kanske detta en självklarhet för många, kanske inte för alla där det då kanske kan bidra med en möjlighet som man tidigare inte kunnat se.

Om inget annat så kan detta bli lite av en lek i vissa fall också att testa sig själv och förbättra sin egna uppfattning om tid och estimat av hur lång tid olika saker tar samt ens egna förmåga att anpassa sig efter rådande situation för att lyckas med olika uppgifter.

I vilket fall, Enjoy ^^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *