Praktiskt exempel för att Räkna på Bildproportioner

Om ni någon gång har gjort något på nätet i mån av bilduppladdning, så kanske ni har märkt att olika system kan ha olika krav på hur stora bilder de accepterar för uppladdning.

Om det så är för en profilbild på sociala medier, eller banner till en profil eller annonsmaterial format osv.

Här kanske man då redan har en bild som har en storlek på t ex. 200 x 150 pixlar men som behöver passa antingen ett större eller ett mindre format.

Där finns vissa saker man bör då ha i åtanke och vara medveten om:

  1. Att skala upp mindre bilder bidrar ofta till ”uttöjd”/försämrad bildkvalitet
  2. Att skala om en bild till icke-proportionsenliga dimensioner ”förvränger” bild

Där finns tricks runt de båda problemen.

För första punkten med att en mindre bild som förstoras upp får sämre kvalitet kan man t ex. i Microsoft Paint öppna en ny blank canvas och Ändra Bildstorlek till formatet/dimensionerna som efterfrågades av hemsidan, och därefter enkelt kopiera och klistra in din redan existerande mindre bild i det större formatet och därefter positionera tills du är nöjd.

Det är ett sätt att ”komma runt” utan att det ser oprofessionellt ut genom att bilden blir uttöjd och som konsekvens får försämrad bildkvalitet.

För punkt #2 så får vi äntligen använda våra matematikkunskaper – mer specifikt vad vi lärt oss om Skala och Proportionalitet!

Vi har skrivit ett inlägg som detaljerat går igenom detta på vår systersida webbdev-essentials.net där ni kan läsa mer om ni skulle vara intresserade 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *